Accordeonles


Het (“de” mag ook) accordeon kun je enigszins vergelijken met het keyboard. Met je rechterhand speel je de melodie en met de linkerhand heb je soms aan één vinger genoeg om een hele begeleiding te laten klinken. Want onder één knop van het accordeon links zitten soms wel drie tonen tegelijk, oftewel een akkoord. Daarom heet het accordeon dan ook accordeon.

Het verschil tussen de twee is: aan het keyboard zit een stekker. Een keyboard werkt niet zonder elektriciteit. Bij een accordeon moet je zelf aan het werk. Het accordeon heeft namelijk lucht nodig. Door de balg heen en weer te bewegen breng je metalen tongen in trilling die de tonen vormen.

Er zijn accordeons in verschillende groottes. Dat is afhankelijk van hoeveel knoppen (bas- en akkoordnoten) er links op zitten, 48, 72, 96 of 120.

Op de meeste accordeons zitten ook registers, dat wil zeggen dat je verschillende klanken kunt kiezen. Door de manier waarop links de knoppen zijn geplaatst is het accordeon vooral geschikt voor volksmuziek of andere relatief eenvoudige muziek. Maar als je er veel en hard op studeert kun je ook op het accordeon uiteindelijk heel virtuoze muziek spelen.

Dan zijn er ook nog twee soorten accordeons. Ten eerste accordeons met rechts een klavier zoals op een piano, met witte en zwarte toetsen, de zogenaamde piano-accordeons. Ten tweede de accordeons met rechts ook knoppen, de knopaccordeons.

Verwant aan het accordeon zijn de harmonica, de trekzak, het harmonium, de bandoneon, de bayan, de concertina, de melodica en de mondharmonica. Bij de meeste van deze instrumenten krijg je een andere toon wanneer er ingeblazen dan wanneer er uitgeblazen wordt. Bij het accordeon echter maakt dat niet uit.

Het accordeon is geen gemakkelijk, maar wel een heel mooi instrument.

Wil jij accordeon leren spelen? Keyboard- en pianodocent Wym van Noort kan je ook op het accordeon een aardig eind op weg helpen. Hij zelf speelt op een 80-basser van het merk Charron Freres. 
De accordeonlessen zijn op maandag in Amersfoort Nieuwland en op dinsdag in Vathorst.

Informatie AanvragenDirect Inschrijven

BEL MIJ TERUG

Accordeon