Keyboardles


Waar zou de popmuziek zijn zonder keyboard?

In vrijwel iedere band is dit veelzijdige instrument wel aanwezig en drukt de keyboardspeler een grote stempel op de muziek. Het grote voordeel van het keyboard is dat je al heel snel goed klinkende liedjes kan spelen en zelfs in je eentje een hele band of orkest kunt nadoen!

Letterlijk betekent keyboard "toetsenbord" en kan dus eigenlijk van alles zijn: van piano- tot computertoetsen. In muzikale zin bedoelen we tegenwoordig het elektronisch toetseninstrument, waarmee een heleboel andere muziekinstrumenten nagebootst kunnen worden.

Het verlangen om instrumenten na te bootsen bestaat al heel lang. Het kerkorgel is daar een goed voorbeeld van en kan hierdoor gezien worden als een voorloper van het huidige keyboard. De klank van het (kerk)orgel ontstaat door het blazen van lucht door pijpen, vandaar de naam pijporgel. In 1934 verscheen het elektromechanisch "Hammondorgel", dat aanvankelijk bedoeld was als goedkoper alternatief van het kerkorgel.

Ook nu is het Hammondorgel nog erg populair in Jazz , Rock en Gospel. Dit orgel behoort tot de "toonwielorgels". In het begin van de jaren zestig werd het "Mellotron" uitgevonden. Dit is het eerste instrument dat gebruikt maakte van "samples", vooraf opgenomen kleine stukjes geluid. Ook in de jaren zestig verscheen de eerste "synthesizer" van Robert Moog. De "synth" werkt met elektronische, kunstmatig opgewekte klanken.

In het digitale tijdperk zijn er weinig dingen die het moderne keyboard niet kan. Je leert al meteen met de automatische begeleiding om te gaan. Later kan je ook je eigen begeleidingen leren maken. Als je later in een band gaat spelen moet je ook instrumenten, bijvoorbeeld drums, weglaten, om de andere bandleden niet werkloos te maken... Op die manier beleef je een hoop plezier aan samenspelen!

Wil jij leren wat je allemaal met het keyboard kunt doen? Kies dan voor keyboardles bij Muziekonderwijs Midden Nederland in Amersfoort. 
De lessen zijn op maandag en donderdag in Nieuwland en op dinsdag in Vathorst.


Informatie AanvragenDirect Inschrijven

BEL MIJ TERUG

keyboard leerlinge