Orgelles


Wil jij ontdekken hoe cool het is om op zo’n machtig instrument te mogen spelen dat hoog boven je uittorent en de ruimte achter je helemaal vult met geluid? Kom dan op orgelles bij Muziekonderwijs Midden Nederland!

Het orgel is één van de oudste instrumenten. Het kwam al voor in het theater en het circus in het oude Egypte en het Romeinse rijk. Eigenlijk is een orgel een verzameling van heel veel fluiten, maar dan wel fluiten in veel verschillende groottes, van kort (voor de hoge tonen) tot heel lang (de lage tonen).

De naam orgel komt van het Griekse woord “organon” dat werktuig betekent. Nou, dat kun je wel zeggen. Want om het orgel tot klinken te brengen is er een ingewikkeld systeem van draden en stangen nodig tussen de toetsen en de pijpen. En een balg voor de wind. Want, net als een fluit, is het orgel een blaas- of windinstrument. Vroeger had je orgeltrappers. Dat waren de mensen die op een grote balg gingen staan en moesten trappen om zo de lucht in het orgel te blazen. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer. Nu hebben we daarvoor een motor.

En dan zijn er ook nog de registers. Dat zijn trekstaven waarmee je groepen van pijpen kunt opentrekken die verschillende klanken maken.

De meeste orgels hebben meerdere toetsenborden, of manualen (van Latijn manus: hand), twee of drie, of soms wel vijf of zes. En dan zijn er ook nog de pedalen (van Latijn pes: voet), die je, inderdaad, met je voeten bespeelt. Aan het orgel zal je dus niet alleen je handen, maar ook je voeten vol hebben (als je groot genoeg bent om bij de pedalen te kunnen).

Vanwege de vele mogelijkheden wordt het orgel de “Koningin der instrumenten” genoemd. De beroemde componist Johan Sebastiaan Bach heeft heel veel voor orgel geschreven.

De meeste orgels staan in kerken en worden gebruikt om de diensten te begeleiden. Maar vroeger stonden ze ook in bioscopen om films, die toen nog geen geluid hadden, van muziek te voorzien.

Je kunt dus heel veel verschillende muziek op het orgel spelen. Je zou het niet zo 1 2 3 verwachten, maar je kunt ook popmuziek op het orgel spelen.

Tegenwoordig zijn er niet zoveel mensen meer die orgel willen spelen. Dus als jij dat gaat leren ben je sowieso uniek.
De lessen zijn op maandag in Nieuwland.


Informatie AanvragenDirect Inschrijven

BEL MIJ TERUG

Placeholder Picture