Trompetles


De trompet kennen we allemaal wel, want het is een populair muziekinstrument. Het wordt in de meest uiteenlopende muziekstijlen gebruikt. In de klassieke muziek, in de popmuziek, in dans- en in jazzbands. En natuurlijk in de harmonie en het fanfareorkest. Misschien heb je wel een oom of een neefje dat trompet speelt. Maar wist je dat de trompet zoals jij hem kent heus nog niet zo oud is? In vroeger eeuwen bestond de trompet uit één lange buis. Ventielen waren er nog niet; je kon er maar een paar noten op spelen. Maar je kon hem wél horen. En niet zo' n beetje ook! Daarom kwam je de trompet vaak tegen in het leger. Door het spelen van korte signalen kon men over grote afstand bevelen geven en dat was met het marcheren op het slagveld wel zo handig en goedkoper dan telefoneren of e-mailen...

In de 17e eeuw gingen componisten het instrument gebruiken in de kunstmuziek. Componisten als Bach en Händel maakten er dankbaar gebruik van. Luister maar eens naar "The Watermusic" of " Music for the Royal Fireworks" van Händel. Of wat dacht je van het beroemde 2e Brandenburgse Concert van Bach? Maar ja, toch bleef het een beetje behelpen met zo'n trompet zonder ventielen die maar weinig tonen kon spelen. Tot omstreeks 1815 de heren Stölzel en Blühmel begonnen te experimenteren met een primitief soort ventiel. En in 1838 ontwikkelde Francois Perinet het uiteindelijke ventiel dat wij vandaag nog steeds kennen.

De trompet kreeg drie ventielen met behulp waarvan echt álle tonen gespeeld konden worden. En niet alleen de trompet. Nee, alle koperen blaasinstrumenten kregen ventielen. Alle? Nee, de trombone bleef trouw aan zijn schuif.

In Parijs, niet ver van Perinet vandaan, woonde nog een meneer die heel beroemd zou worden. Hij heette Adolphe Sax en was de uitvinder van?....Juist ja, de saxofoon. Maar hij deed nog veel meer. Hij ontwikkelde de familie van de tuba's. De in Duitsland ontwikkelde bastuba kreeg door zijn inspanning een hele familie erbij, namelijk de tenortuba (bariton), de alttuba (althoorn) en de sopraantuba. Deze laatste noemen we ook wel bugel en wordt door trompettisten bespeeld. Wil je weten hoe die klinkt?
Kom dan op tompetles bij Muziekonderwijs Midden Nederland in Amersfoort Nieuwland!

Informatie AanvragenDirect Inschrijven

BEL MIJ TERUG

Placeholder Picture