Vioolles


De koning onder de instrumenten en het bekendste lid van de strijkersfamilie! Niet voor niets is viool leren spelen de droom van velen.
In het symfonie orkest vormen de strijkers de basis en is de eerste violist, de concertmeester, de leider van het orkest.

Andere strijkinstrumenten zijn de altviool, de cello en de contrabas.

In de Middeleeuwen speelde men al op strijkinstrumenten zoals de vedel. Hieruit is de viool voortgekomen.
Rond 1550 werd het instrument in Brescia en Cremona in Italiƫ ontwikkeld. De beroemdste vioolbouwersfamilie was Amati. Zij verhelderden de toon van de viool en gaven het de bekende vorm. De bekendste leerling van Nicola Amati was Antonio Stradivari (1644-1737). Voor een echte Stradivarius worden nu miljoenen betaald!

De viool wordt van hout gemaakt en is hol aan de binnenkant. Aan de bovenzijde loopt de ebbehouten toets, met daarover 4 snaren. Vroeger waren alle snaren van schapendarm, nu is de hoogste snaar (E-snaar) meestal van metaal en de G-, D- en A-snaar van kunststof. Met de stemknoppen aan het uiteinde van de viool worden de snaren op spanning gebracht. Je kunt de snaren in beweging brengen met een strijkstok of door te tokkelen met de vingers. Het geluid van de trillende snaren wordt dan door de houten klankkast versterkt. De kinsteun zorgt ervoor dat de viool beter op zijn plaats blijft, wat het spelen ook vergemakkelijkt. De strijkstok is bespannen met paardenhaar en wordt met hars bestreken, zodat de haren wat ruwer worden en meer klank geven.

De viool is een kostbaar instrument. Beginnende violisten kunnen het instrument eerst huren.

De viool is een prachtig instrument voor de leerling die van een uitdaging houdt!
Ben jij dat? Kom dan op vioolles in Amersfoort Vathorst of Nieuwland.

Informatie AanvragenDirect Inschrijven

BEL MIJ TERUG

Placeholder Picture